Talo pitkästä tavarasta - plussat ja miinukset?


18.10.2012     Piharakennus Saunamökki Kesämökki Omakotitalo    

Kysytäänpä kahdelta rakennusalan ammattilaiselta kumpi rakennustapa on parempi. Pitkän linjan kirvesmies sanoo, että kannattaa rakentaa pitkästä tavarasta paikanpäällä, koska se on halvempaa. Vastaavasti talotehtaan edustaja kehuu valmista talopakettia sen helppouden ja nopeuden vuoksi.

Kumpi on oikeassa? Ei kumpikaan. Oikea rakennustapa löytyy pohtimalla omia tavoitteita. Mitkä asiat ovat itselle tärkeitä, kuinka paljon on valmis panostamaan rahaa ja aikaa ja kuinka yksilöllisen talon haluaa jne.?

Mitä eroa rakennustavoilla on?

Rakennettaessa taloa pitkästä tavarasta, työmaalle tilataan rakennusmateriaalit ja työstöt suoritetaan paikanpäällä. Talopaketissa työmaalla tehtävät työvaiheet vähenevät, kun työstöt tehdään säältä suojatussa tilassa ja tontille tuodaan valmiit, nopeasti pystytettävät elementit.

Säästääkö pitkästä tavarasta rakennettaessa?

Vielä on kuitenkin monia henkilöitä, jotka haluavat rakentaa talon pitkästä tavarasta tehden itse suurimman osan töistä taitojen mukaisesti. Työvoimaa palkataan ainoastaan luvanvaraisiin töihin, kuten putki- ja sähkötöihin.

Parhaimmassa tapauksessa omatoimirakentajat saavat runkorakenteissa tarvittavat sahatavarat oman tontin puista, jotka paikallinen saha sahaa ja lujuuslajittelee. Verrattuna talopakettiin hintalappu putoaa melkoisesti. Miinuksena on kuitenkin ajantarve, koska talonrakentamisesta tulee se lähes ainoa vapaa-ajan harrastus. On arvioitu, että ison omakotitalon rakentaminen pitkästä tavarasta voi viedä jopa yli 3500 työtuntia.

Parhaimmassa tapauksessa omatoimirakentajat saavat runkorakenteiden sahatavarat oman tontin puista.

Talopaketin edut

Helppoutta ja vaivattomuutta hakevia houkuttelee talopaketin tilaaminen talotehtaalta. Syynä on yleensä se, että heillä ei ole mahdollisuutta osallistua talon rakentamiseen työn tai taitojen puolesta. Lisäksi he tyytyvät valmiisiin talomalleihin eivätkä vaadi yksilöllisyyttä.

On toki muistettava, että harvoin talopakettikaan on täysin muuttovalmis. Tarjousten vertailu vaatii ammattitaitoa, jotta yllättäviltä kustannuksilta vältytään. Nykyään trendinä on, että tilataan puolivalmis talopaketti, jolloin sisätyöt ovat tekemättä. Talo valmistuu sitten vähitellen, kun talon omistajat, sukulaiset ja tuttavat tekevät sisätyöt valmiiksi talkoovoimin. 

Parempi vaihtoehto omatoimirakentajalle

Varteenotettava vaihtoehto talopaketille on siis pitkästä tavarasta rakennettava talo. Pitkästä tavarasta rakennettaessa mahdollisuus omatoimiseen rakentamiseen on suurempi ja se tuo mukanaan säästöjä.

Muista nämä kun mietit talon rakennustapaa

  • Valmistalon hinnassa on n. 10 % myyjän provisiota ja 30 – 40 % talopakettifirman kate.
  • Valmistalomallien hinnoissa on n. 5 % suunnittelukuluja, vaikka muutoksia ei tehdäkään.
  • Pitkästä tavarasta rakentaminen vaatii enemmän kirvesmiestaitoa.
  • Pitkästä tavarasta rakentaminen vaatii pidemmän rakentamisajan.
  • Hyvä suunnittelu on avainasia rakennat sitten talopaketin tai pitkästä tavarasta.
  • Tee kartoitus kannattaako sinun rakentaa talopaketti vai pitkästä tavarasta?

Ota yhteyttä

Haluaisitko jutella lisää sinun talon suunnittelusta? Voisin varmasti antaa sinulle muutamia arvokkaita vinkkejä, joilla voit säästää rakennuskustannuksissa.

Kerro suunnitelmistasi

Lue artikkeleja

Jos pidit lukemastasi ja haluat jatkossa lukea vastaavia artikkeleita rakentamisesta ja suunnittelusta niin tykkää meistä Facebookissa.

Tunnisteet: Piharakennus Saunamökki Kesämökki Omakotitalo 

Seuraa meitä

Uusimmat kirjoitukset

Kategoriat