Suunnitelmissa vanhan omakotitalon laajentaminen?


3.10.2012     Laajennukset Omakotitalo    

Asiakas kysyi meiltä, mitä hänen pitäisi selvittää ennen kuin aloittaa omakotitalon laajentamisen suunnittelun. Vanha talo on hirsikehikkoinen omakotitalo, joka on rakennettu 50-luvulla. Asiakas haluaisi saada vierashuoneen ja uudistaa samalla kodinhoito- ja saunatilat, joissa lienee mahdollinen kosteusvaurio. Tontti on haasteellinen. Asiakas epäili, että ainoa suunta laajentaa taloa on länteen päin avautuva rinne, jossa on puutarha hedelmäpuineen. Hän epäili myös budjetin asettavan esteitä laajennukselle.

Kuka päättää kuinka paljon voin laajentaa omakotitaloa?

Ennen hankkeen aloittamista on hyvä selvittää kunnan rakennusviranomaisilta onko tontilla vielä rakennusoikeutta eli kuinka monta neliötä omakotitaloa voidaan laajentaa. Tämän perusteella voidaan hakea rakennuslupaa tai poikkeuslupaa. Rakennusluvan hyväksymiseen voi hyvin mennä jopa useita kuukausia.

Kun kyseessä on vanha omakotitalo, on hyvä selvittää rakenteiden kunto ja korjaustarve sekä mahdolliset kosteusvauriot. Asiakkaan tapauksessa saunatiloja haluttiin päivittää, joten kosteusvauriot oli tärkeä selvittää perusteellisesti.

Mihin suuntaan laajentaisin?

Omat tilantarpeet nyt ja tulevaisuudessa määrittävät pitkälti mitä tehdään ja jätetään tekemättä. Vanhan omakotitalon laajennus voidaan tehdä ylöspäin, alaspäin ja sivuille. Esimerkiksi ennen varastona ollut kellari voidaan muuttaa asuinkäyttöön, kuten vapaa-ajan huoneeksi, jossa voi rentoutua pelien ja elokuvien parissa.

Vanhan omakotitalon laajennus voidaan tehdä ylöspäin, alaspäin ja sivuille.

Ullakolle voidaan rakentaa uusia huoneita ja avata samalla kattoikkunoita, joista pimeinä syysiltoina voi ihailla tähtitaivasta. Ehkä perinteisin tapa laajentaa taloa on sivulle päin. Tähän rajoitteita aiheuttavat etäisyydet tontin rajalle. Yleisesti taloa ei saa laajentaa neljää metriä lähemmäksi naapurin tonttia.

On myös tärkeää miettiä laajennuksen soveltumista muuhun talokantaan. Esimerkiksi ulkonäköseikat mittasuhteineen ovat mietinnän arvoisia asioita, joihin kannattaa paneutua. Talon vanhan ja uuden osan on rakenteellisesti ja esteettisesti miellytettävä omaa silmää, kuten myös naapureiden.

Turhat neliöt kasvattavat laajennuksen loppulaskua

Suunnitelmia tehdessä budjetti ja saatavilla oleva rahoitus asettavat reunaehtoja. Pieni budjetti voi kuitenkin olla hyvä asia, koska silloin suunnittelijan ammattitaito joutuu koetukselle ja mielikuvituksesta otetaan viimeiset rippeet irti. Sanomattakin selvää, hyvällä suunnittelulla voidaan välttää hukkaneliöitä ja säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Omakotitalon laajennusta suunniteltaessa on hyvä samalla tehdä tulevaisuuden kunnostukset sekä piilevät remontit kuntoon, joita ovat muun muassa:

  • talotekniikka; lämmitys, ilmanvaihto, automaatio, sähköistys, vesi, viemäröinti
  • kosteiden tilojen remontointi, kodinhoitohuone, sauna yms.
  • vanhan rakennuksen lisälämmöneristäminen
  • ulko-ovien ja ikkunoiden kunto ja lämmöneristävyys

Kuinka aloitan hankkeen?

Heti kun ajatus vanhan talon laajentamisesta on tullut mieleen, on hyvä ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen suunnittelijaan. Hänen kanssaan projekti etenee hyvin ja hän osaa kysyä oikeita kysymyksiä. Suunnittelutyö on aloitettava ajoissa, vähintään noin 6 kuukautta ennen rakentamisen suunniteltua aloittamista.

On muistettava, että rakentamisessa yllätyksiä tulee aina vastaan kun saneerataan vanhaa. Hyvällä suunnittelulla näihin voidaan varautua, mutta kaikkea ei voida ennustaa. Tämän vuoksi budjetissa on oltava liikkumavaraa. Muun muassa vanhojen rakenteiden kunto voi tuoda yllätyksiä. Samoin myös vanhat piirustukset voivat näyttää paperilla hyviltä, mutta aikoinaan rakennusmestari on voinut toteuttaa talon aivan eri tavalla kuin suunnittelija sen oli ajatellut.

Vanhojen rakenteiden kunto voi tuoda yllätyksiä.

Kuinka sitten kävikään vanhan talon laajennuksessa?

Palataanpa alussa esitettyyn kysymykseen. Asiakas oli pohtinut talon laajentamista sivulle, mutta vaihtoehtoisten 3D-taloluonnosten pohjalta löydettiin uusi ratkaisu talon vanhan ullakon kunnostamiseen asuinkäyttöön. Tässä toteutui sanonta ”hyödynnä ensin käyttämätön tila, laajenna vasta sitten” ja samalla rahaa säästyi.

Ullakon lisäksi vanha yksikerroksinen, kosteusvaurion kärsinyt elintasosiipi rakennettiin uudelleen. Tilalle rakennettiin uusi sauna ja kodinhoitotilat sekä yläkertaan pieni toimistotila, joka muuntautuu helposti myös rauhalliseksi vierashuoneeksi.

Ota yhteyttä

Haluaisitko jutella lisää sinun talon laajennuksestasi? Voisin varmasti antaa sinulle muutamia arvokkaita vinkkejä, joilla voit säästää rakennuskustannuksissa.

Kerro suunnitelmistasi

Lue artikkeleja

Jos pidit lukemastasi ja haluat jatkossa lukea vastaavia artikkeleita rakentamisesta ja suunnittelusta niin tykkää meistä Facebookissa.

Tunnisteet: Laajennukset Omakotitalo 

Seuraa meitä

Uusimmat kirjoitukset

Kategoriat